Finnet 100v taustakuva

Tarkista nämä asiat, kun tilaat valokuidun

Valokuidun myynti ja rakentaminen käy hyvin vilkkaana. Ja miksi ei. Valokuitu on ekologisin ja ylivoimaisesti nopein nettiyhteys. Media on uutisoinut valokuidun kyseenalaisista myyntitoimista, ja siksi olemme listanneet alle asiat, jotka on syytä varmistaa valokuitusopimusta tehdessäsi. 

Miksi valita valokuitu? 

Valokuitu on ympäristöystävällinen ja luotettava netti koko perheen nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedonmäärän käsittelykyky on ylivoimainen ja aina tasalaatuinen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen nettikäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä. 

Mitä valokuitu maksaa? 

Valokuidun hinnoittelu jakautuu asennus-/liittymismaksuun, joka sisältää valokuituliittymän urakoinnin rakennukseen, kytkennän, asennuksen ja käyttöönoton. 

Valokuidun asennus-/liittymismaksun lisäksi maksat sen käytöstä sekä laajakaistapalveluista, joiden hintaan vaikuttaa se, minkälaisella nopeudella haluat nettiyhteyden saapuvan valokuitua pitkin kotiisi. Näistä palveluista löydät lisätietoa valokuituoperaattoreiden verkkosivuilta. 

Valokuituliittymän hinta vaihtelee alueittain (taajama vs. haja-asutusalue) ja toimittajittain. Vain muutaman talouden liittyminen valokuituun maksaa luonnollisesti enemmän kuin useiden kymmenien talouksien. Lisäksi hintaan vaikuttaa tilataanko valokuitu omakoti- tai rivitaloon vai kerrostaloon.  

Varmista yhteyden nopea saanti 

Valokuidun suurimmat kustannukset tulevat maakaivuutöistä. Kun useampi talous naapurustossa tai koko naapurusto ottaa valokuidun käyttöön samalla kertaa ja samalta toimittajalta, sen käyttöönotto varmistuu nopeammin. Jälkiliittymien osalta hinta nousee, jos kaivinkone joutuu tulemaan alueelle uudelleen ja kaivamaan yksittäisen kaapelin erikseen maahan. 

Tarkista nämä asiat ennen sopimuksen tekoa 

  1. Veloittaako operaattori ennakkomaksuja? Yleensä kaikki kustannukset veloitetaan vasta, kun valokuituliittymä on kytketty tai palvelut otettu käyttöön.  
  1. Eihän operaattori veloita sanktiomaksuja, jos päätät peruuttaa valokuidun ennakkotilauksesi? Huomioithan kuitenkin, että ennakkotilauksen peruutus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kaivinkoneen saapumista tontillesi. 
  1. Varmista valokuidun kokonaismaksu mahdollisen kertamaksun ja kuukausimaksujen osalta. Varmista lisäksi, ettei liittymässä ole mitään lopetuskustannuksia. 
  1. Hyvä on myös varmistaa, millaisen operaattorin kanssa teet sopimuksen. Esim. tarjoaako yritys paikallisesti palveluita ja löytyykö asiakaspalvelupistettä, jonka kautta saat nopeasti vastauksen sinua askarruttaviin asioihin. On myös hyvä varmistaa, onko yrityksellä kokemusta valokuiturakentamisesta. 

Valokuituasiakkaat ovat tutkitusti tyytyväisiä 

Finnet-liiton loppuvuodesta 2022 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista valokuidun käyttäjistä 95 prosenttia on tyytyväisiä kotinsa internetyhteyteen. Mobiilinetin käyttäjistä tyytyväisiä on vain 47 prosenttia. Internetin valinnassa tärkeimpinä kriteereinä ovatkin toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuitu on nykyajan ja tulevaisuuden tekniikkaa, joka vastaa kaikkiin näihin kriteereihin. 

Epäilyttääkö joku asia valokuidun hankkimisessa? 

Jos joku asia mietityttää valokuidun hankinnassa, ole yhteydessä paikalliseen valokuituoperaattoriisi. 

Postinumerohaulla löydät alueesi valokuituoperaattorit (hakuun listattu Suomi tarvitsee kuitua –hankkeessa mukana olevat toimijat). Jos alueellesi ei vielä ole tarjolla valokuitua, voit ilmoittaa halukkuudestasi sitoumuksetta alueesi valokuitutoimijoiden verkkosivuilla. 

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.