Valokuitu ja kaupunki

Valokuidulla suuri digiloikka, mutta pieni hiilijalanjälki

Tiesitkö, että valokuitunetti on energiatehokas ja jopa 13 kertaa energiatehokkaampi kuin mobiilinetti?

Huippunopea valokuitu tuo palvelut ekologisesti lähelle ihmistä ja on energiatehokas ratkaisu.

Tutkimukset* osoittavat, että pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa jopa 13 kertaa enemmän energiaa kuin valokuituverkko. Lisäksi siirrettyyn datamäärään suhteutettuna valokuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko, koska valokuidussa voidaan siirtää isojakin tiedostoja nopeasti.

Kodissa tai toimistossa valokuituliittymä on ominaisuuksiltaan huomattavasti mobiililiittymää tehokkaampi, toimintavarmempi eikä mene tukkoon, vaikka kaikki naapuritkin sen ottaisivat. Jotta kuituyhteys on laadukas myös langattomasti, on tärkeää varmistaa, että kotona tai työpaikalla on kuituyhteyden päässä moderni WLAN-yhteys (wifi).

Mikä on 5G?

Kaupunkien ympäristöissä kuluttajille tarjotaan kiinteää langatonta 5G-ratkaisua, jossa talon seinään asennetaan antenni ja sen kautta tuodaan laajakaistayhteys kotiin. Yhteyden luotettavuus on kuitenkin riippuvainen tukiaseman etäisyydestä kiinteistöön ja myös siitä, paljonko saman tukiaseman kautta palvelulla on käyttäjiä.

5G:ssä on kyse langattomasta tekniikasta, jossa saman tukiaseman alueella olevat päätelaitteet jakavat tukiaseman kapasiteettia. Sen vuoksi 5G-verkkokin tukkeutuu, kun saman tukiaseman alueella on paljon dataa käyttäviä asiakkaita. Ainoa tapa parantaa 5G-verkon kykyä palvella useampaa asiakasta on lisätä tukiasemien määrää ja rakentaa ns. piensoluja kiinteistöihin. Tämä edellyttää kiinteistöön valokuituliittymää, johon tukiasema voidaan kytkeä.

Valokuitu mahdollistaa sujuvan etätyön

Etätöissä täytyy työvälineiden ja verkkoyhteyden olla kunnossa. Luotettavan valokuituyhteyden ansiosta videopalaverit sujuvat pätkimättä, minkä lisäksi valokuituyhteyden tiedonsiirtokyvyn luotettavuus ja nopeus on muihin teknologioihin verrattuna ylivoimainen. Jos halutaan sujuvaa ja tuottavaa etätyöntekoa, niin valokuidulle ei ole vaihtoehtoa. Valokuitu on vakain, energiatehokkain ja luotettavin yhteys.

Kun huippunopean ja toimintavarman valokuituyhteyden makuun on päässyt, ei siitä halua enää luopua. Näin todistaa myös tutkimuksemme**. Vain murto-osa valokuitua käyttävistä olisi enää valmiita luopumaan valokuituyhteyksistään. Luotettavasti toimiva tietoliikenneyhteys on kaiken a ja o.

Kaikki tarvitsevan energiatehokkaan valokuidun

Valokuitu on luotettava netti kaikkiin tarpeisiin. Se kestää yskimättä koko perheen nettikäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden, eikä sinun tarvitse jakaa sitä alueen muiden käyttäjien kanssa. Kaiken lisäksi se on energiatehokas vaihtoehto, jolla pienennät hiilijalanjälkeäsi.

Valokuidulla suuri digiloikka
Valokuitu on energiatehokas vaihtoehto

LÄHTEET:

* Rise Research Institutes of Sweden

**Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050.

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.