Valokuitu ja kaupunki

Stort digitalt språng men litet koldioxidavtryck med fiber

Visste du att fiberbredbandet är upp till 13 gånger mer energieffektivt än mobilbredbandet?

Den super snabba fiberanslutningen hämtar tjänster till människan på ett ekologiskt sätt och stödjer byggandet av energieffektiva lösningar. 

Undersökning* visar att ett nätverk som genomförts med endast mobilteknik förbrukar upp till 13 gånger mer energi än ett fiberoptiskt nätverk. Dessutom, i förhållande till mängden överförd data, är fibernätet hundratals gånger mer energieffektivt än mobilnätet eftersom även stora filer kan överföras snabbt i fibernätet. 

I hemmet eller på kontoret är fiberanslutningen betydligt mer effektiv och pålitlig än ett mobilabonnemang. Dessutom stockas inte fiberanslutningen även om alla grannar tar en anslutning. För att fiberuppkopplingen ska hålla hög kvalitet även trådlöst är det viktigt att se till att det i hemmet eller på jobbet i ändan av fiberanslutnigen finns en modern WLAN-anslutning (wifi). 

Fiber möjliggör smidigt distansarbete  

För att distansarbetet ska vara smidigt och produktivt måste arbetsredskapen och nätförbindelsen vara i skick. Den tillförlitliga fiberanslutningen garanterar att videokonferenser löper utan problem. Dessutom är tillförlitligheten och hastigheten på fiberanslutningens dataöverföringsförmåga överlägsen jämfört med andra teknologier. Om man är ute efter smidigt och produktivt distansarbetande finns det inget annat alternativ än fiber. Optisk fiber är den mest stabila, energieffektiva och pålitliga förbindelsen 

När du väl fått pröva på en pålitlig och snabb fiberanslutning kommer du inte längre att vilja avstå från den. Detta bevisas även av vår forskning **. Det är faktiskt bara en bråkdel av fiberanvändarna som är villiga att avstå från sina fiberanslutningar. En tillförlitlig och fungerande telekommunikationsförbindelse är a och o. 

Alla behöver energieffektivt fiberbredband  

Fibern möjliggör ett fungerande och supersnabbt nät som täcker hela familjens behov. Förbindelsen fungerar galant även om hela familjen är på nätet samtidigt med olika apparater. Vare sig du spelar, tittar på innehåll, surfar, sköter ärenden eller jobbar hemma så hakar inte fiberförbindelsen upp sig. Optisk fiber är ett eget bredband som du inte behöver dela med andra. Utöver allt detta är det ett energieffektivt alternativ som minskar ditt koldioxidavtryck.  

KÄLLOR:

* Rise Research Institutes of Sweden

**Med hjälp av Kantar genomförde Finnet-förbundets Finland behöver fiber -projekt en undersökning om fiber och nätförbindelser i mars 2021. Målgruppen bestod av 15–79 åriga finländare. Sammanlagt 1050 svarade på undersökningen.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.