Valokuitu kaupungissa

Valokuitu tuo 5G:n kotiin

Tiesitkö, että pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa moninkertaisesti enemmän energiaa kuin valokuituverkko?

5G:n rakentaminen on kovassa vauhdissa ja se on jo saatavilla yli sataan kuntaa, mutta kestää vielä vuosia ennen kuin 5G kattaa koko Suomen. Datan määrä verkossa kasvaa huimasti, joka on näkynyt valokuituverkoissakin. Eri puolilla maailmaa valokuidun kysyntä on kasvanut ja on hyvä muistaa, että 5G tarvitsee valokuidun toimiakseen.

5G:ssä nopea tietoliikenneyhteys – rajoitetusti

Tavalliselle nettisurffaajalle 5G tarkoittaa jonkin verran 4G:tä nopeampaa tietoliikenneyhteyttä, mutta yhteys on tällä hetkellä saatavilla vain osassa kaupunkeja ja suurempia taajamia sekä satunnaisesti valtateiden varsilla. Ja toimiakseen se vaatii 5G-päätelaitteen hankkimista. 5G:llä onkin rakennettu lisää kapasiteettia sinne, missä on paljon potentiaalisia asiakkaita, ja joissa 4G-verkoissa on ollut ruuhkaa. Valitettavasti haja-asutusalueilla 5G:tä ei ole juurikaan tarjolla.

Kaupunkien ympäristöissä kuluttajille tarjotaan kiinteää langatonta 5G-ratkaisua, jossa talon seinään asennetaan antenni ja sen kautta tuodaan laajakaistayhteys kotiin. Yhteyden luotettavuus on kuitenkin riippuvainen tukiaseman etäisyydestä kiinteistöön ja myös siitä, paljonko saman tukiaseman kautta palvelulla on käyttäjiä.

5G tarvitsee kuituverkot toimiakseen

5G:ssä on kyse langattomasta tekniikasta, jossa saman tukiaseman alueella olevat päätelaitteet jakavat tukiaseman kapasiteettia. Sen vuoksi 5G-verkkokin tukkeutuu, kun saman tukiaseman alueella on paljon dataa käyttäviä asiakkaita. Ainoa tapa parantaa 5G-verkon kykyä palvella useampaa asiakasta on lisätä tukiasemien määrää ja rakentaa ns. piensoluja kiinteistöihin. Tämä edellyttää kiinteistöön valokuituliittymää, johon tukiasema voidaan kytkeä.

5G:n maksimihyöty tuleekin esille vasta sitten, kun samaan aikaan rakennetaan valtakunnallisia palveluita ja sisätiloihin piensoluverkkoa. Tämän mahdollistamiseksi kuituverkko on ulotettava koteihin ja radiotaajuuksia on oltava tarjolla piensoluverkkojen rakentajille. Näin avautuu sekä 5G:n että uusien digitaalisten palveluiden kehitykselle huimia näkymiä. Vasta sitten 5G alkaa lupausten mukaisesti mullistaa mobiilipalveluiden markkinaa ja mahdollistaa erilaisten digitaalisten palveluiden kehittymisen sekä ns. älykkäiden asuinympäristöjen syntymisen.

Valokuitu on monin verroin mobiilia ympäristöystävällisempi

Uusien älylaitteiden valmistus kuormittaa ympäristöä ja luonnonvaroja todella paljon, ja siksi laitteiden elinkaarta pitäisi pystyä pidentämään merkittävästi. Tutkimukset osoittavat, että pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa moninkertaisesti enemmän energiaa kuin valokuituverkko. Siirrettyyn datamäärään suhteutettuna kuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko, koska kuituverkossa siirretään enemmän dataa kuin mobiilissa. Tätä on oleellista pohtia, kun mietimme kestävän kehityksen kannalta järkeviä päätöksiä.

Kodissa tai toimistossa valokuituliittymä on aina ominaisuuksiltaan huomattavasti 5G-liittymää tehokkaampi, toimintavarmempi eikä mene tukkoon, vaikka kaikki naapuritkin sen ottaisivat. Hyvän palvelulaadun takaamiseksi on tärkeää varmistaa, että kotona tai työpaikalla on kuituyhteyden päässä moderni WLAN-yhteys. Liikkuvan laajakaistan tarpeen voidaan kattaa mobiiliyhteydellä – on se sitten 4G tai 5G.

Lisätietoja:
Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry, 044 722 8210, jarmo.matilainen@finnet.fi

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.