Valokuitu ja RJ45

9 faktaa valokuidusta

Vain valokuitu varmistaa, että netti toimii nopeasti ja luotettavasti. Valokuituyhteys on huippunopea ja toimii aina – eikä kaistaa tarvitse jakaa muiden kanssa. Myös 5G tarvitsee tukirangakseen kattavan valokuituverkon. Valokuitu on sijoitus kiinteistöön, sillä nettiyhteys toimii vielä vuosienkin päästä kuin uusi.

1. Miksi valita valokuitu?

Valokuitu on vastuullinen valinta. Valokuitu on ympäristöystävällinen ja luotettava netti koko perheen tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen nettikäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä.

Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on AINA se mitä luvataan – riippumatta miten muu naapurusto sattuu käyttämään nettiä juuri nyt. Valokuitu on tutkitusti ympäristöystävällinen valinta ja valokuidun käyttäjistä 95 % on tyytyväisiä nettiyhteyteensä.

2. Mitä se mahdollistaa minulle?

Yhdellä valokuituliittymällä saat pätkimättömän verkon kaikille kotisi älylaitteille. Esimerkiksi älytelevisio, etävalvonta, etätyö, maatilan robottiratkaisut sekä hoiva- ja terveydenhuollon palvelut etäyhteyksineen tarvitsevat kiinteän ja vakaan yhteyden.

Valokuidulla takaat kotiisi toimivan netin vähintään 50 vuodeksi. Samalla nostat kiinteistösi arvoa!

Valokuidun valtteja:

 • Koko kodin tietoliikenne ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
 • Voit rakentaa kotiisi nopean ja suojatun langattoman verkon
 • Lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
 • Puhelut ja videopuhelut valokuituverkossa
 • Useampi henkilö voi käyttää eri palveluita yhtä aikaa ongelmitta
 • Suurten tiedostojen, kuten videoiden ja valokuvien, jakaminen sujuvat viiveettä
 • Valokuidussa on tulevaisuustakuu
 • Se toimii luotettavasti säällä kuin säällä
 • Valokuitu on ympäristöystävällinen valinta – tutkitusti.

3. Mistä valokuitua saa?

Tarkista oman alueesi valokuitusaatavuus paikalliselta toimijalta >>

Jos alueellesi ei ole tarjolla valokuitua juuri nyt, voit ilmoittaa kiinnostuksestasi ilman sitoumuksia toimittajalle.

4. Mitä eroa on valokuidulla ja mobiililla (4G, 5G)?

Valokuidulla saat heti käyttöösi kaikki ne ominaisuudet, joita 5G verkon arvellaan mahdollistavan tulevaisuudessa.

Monilla on se käsitys, että 5G tarjoaa valokuidulle korvaavan vaihtoehdon. Todellisuudessa 5G-verkko vaatii kuitenkin toimiakseen entistä kattavamman valokuituverkon: tukiasemia pitää olla aiempaa tiheämmin ja niiden tulee olla kytkettynä valokuituverkkoon, jotta päästään luvattuihin huippunopeuksiin. Valokuitu kannattelee 5G:tä. Jos asuinalueellasi ei ole  valokuituverkkoa, sinne ei tule 5G-verkkoakaan.

Valokuitu- vai mobiililiittymä?

Valokuitu

 • Jokaiselle käyttäjälle oma yhteys
 • Etäisyys ei vaikuta nopeuteen
 • Yhtä tiedonsiirtoväylää pitkin hoituu koko kodin tietoliikenne
 • Elinkaari kuidulla 50 vuotta, aktiivilaitteet 10 vuotta
 • Todella pieni viive
 • Ympäristöystävällinen ja energiatehokas

Mobiili

 • Kapasiteetti jaetaan yhtäaikaisten käyttäjien kesken
 • Etäisyys, käytetty taajuus ja olosuhteet vaikuttavat nopeuteen
 • Useimmiten laitekohtaiset liittymät
 • Elinkaari 3-6 vuotta
 • Korkea vaihteleva viive

5. Pitääkö valokuitua päivittää?

Valokuitua itsessään ei tarvitse uusia eikä kerran rakennettua verkkoa kaivaa uudelleen. Päivitystarpeet koskevat ainoastaan kotona olevia päätelaitteita.

6. Mitä valokuitu maksaa?

Valokuituliittymän hinta on aluekohtainen. Hinta on noin 1000 – 2000  euroa. Usein liittymismaksun voi maksaa myös osamaksulla.

Kaivuukustannukset aiheuttavat valtaosan valokuituliittymän hinnasta. Valokuituverkkoon on hyvä saada kerralla suurempi joukko liittyjiä, esimerkiksi naapurusto. Tämä pienentää kustannuksia verrattuna siihen, että kuituyhteys rakennettaisiin aina yhteen kotiin kerrallaan.

Työn osuudesta valokuidun rakentamisessa on mahdollista hakea verottajalta kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tulee kuituliittymän asennuksesta ja kuitupäätelaitteen asennuksesta ja ohjelmoinnista.

7. Miksi valokuitu on parempi vaihtoehto kuin joku muu?

Valokuituyhteys on oma kaistasi nettiin, jota et jaa kenenkään muun kanssa – toisin kuin 4G- tai 5G-yhteyksien kohdalla. Valokuitu on pitkäikäinen sijoitus, jolla varmistat hyvät ja toimivat yhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Lisäksi se on ympäristöystävällinen ja energiatehokas valinta kodin nettiyhteydeksi.

8. Miten valokuitu toimitetaan minulle?

Valokuitu tuodaan kotiisi kaapelilla, joka kaivetaan maan alle. Valokuituasentaja asentaa valokuidun kotiisi, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään. Suosittelemme esimerkiksi hyvän reitittimen hankkimista, jotta saat jaettua verkkoa langattomasti kotisi sisällä ja siten valokuidustasi kaiken irti. Valokuidun toimittaja auttaa etsimään sinulle parhaimman ratkaisun.

Jos asut jo valmiiksi valokuidun saatavuusalueella tai kotonasi on valokuituvalmius, voit saada kuidun kotiisi nopeastikin. Mikäli alueellasi ei ole vielä valokuituverkkoa, valokuitutoteutuksia tehdään, kun alueelta on riittävä määrä tilauksia. Tarkempia tietoja saat alueesi valokuidun tarjoajalta >>

9. Kuinka valokuidun saa käyttöön?

 • Ota yhteyttä paikalliseen operaattoriisi oman kiinteistösi valokuitusaatavuuden varmistamiseksi. Liittymän toimitusaika riippuu siitä, onko kiinteistösi jo valokuituverkon alueella vai tarvitaanko verkon rakentamiseksi kaivuutöitä.
 • Valokuitu tuodaan kiinteistöön. Mikäli liittymän toteuttaminen edellyttää kaivuutöitä, urakoitsija tai operaattori sopii ennen kaivuun aloittamista kiinteistön omistajan kanssa kaapelireitin tontin osuudelle. Talvikaudella ei tehdä kaivuutöitä ja toteutus alkaa vasta roudan sulamisen jälkeen. Tästä toimittaja lähettää erikseen tietoa.
 • Asennus ja käyttöönotto. Liittyjä saa tiedotteen liittymän asennusajankohdasta. Liittymän ja palveluiden asennuksen jälkeen taloudessasi on nopea valokuituyhteys ja sen käyttö voi alkaa.

Kaikki tarvitsevat kuidun. Lisätietoa valokuidusta saat tältä sivustolta. Voit myös olla yhteydessä asuinpaikkasi operaattoreihin.

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.