Valokuitu ja RJ45

9 fakta om fiber

Endast fiber garanterar, att internetförbindelsen fungerar snabbt och säkert. Fiberförbindelsen är supersnabb och fungerar alltid – och man behöver inte dela förbindelsen med andra. Även 5G behöver ett omfattande fibernät som stomme. Fiber är en investering i fastigheten, för internetförbindelsen fungerar som ny ännu efter årtionden.

1. Varför optisk fiber?

Optisk fiber är ett ansvarsfullt val. Fiberanslutningen är enligt undersökning det mest miljövänliga alternativet för hemmets nätförbindelse. Med fiber får du funktionssäkert internet för hela familjen. Fiber är överlägsen beträffande hastighet och dataöverföringsförmåga. Förbindelsen fungerar galant, även om hela familjen är på nätet samtidigt med olika apparater. Vare sig du spelar, tittar på innehåll, surfar, sköter ärenden eller jobbar hemma – fiberförbindelsen hakar inte upp sig. Du laddar videon på några sekunder, och distansjobb samt videokonferenser sköts störningsfritt.

Fiber erbjuder en jämn och stabil förbindelse, vars hastighet alltid är den utlovade. Förbindelsens hastighet är inte beroende av grannarnas internetanvänding. Du kan använda fiber trådlöst via nätterminalen. Även om du bor på glesbygdsområdet, långt ifrån staden, inverkar inte avståndet på internethastigheten.

Fiber säkerställer goda och fungerande nätförbindelser i årtionden framåt. Fiber höjer värdet på ditt hus och din fastighet – den färdigt byggda, pålitliga teleinfran är en viktigt säljargument.

2. Vad möjliggör fiber för mig?

Med en enda fiber anslutning får du ett bra fungerande nät för alla smartapparater i ditt hem. Exempelvis smart-tv:n, videotjänster, distansövervakning, distansjobb, studier, jordbrukens robotlösningar samt vård- och hälsotjänsters distans- och videoförbindelser kräver en fast och stabil förbindelse.

Fiber säkerställer till ditt hem fungerande nätförbindelser i åtminstone 50 år framåt. Samtidigt höjer du värdet på din fastighet!

Fiber underlättar din vardag. Med den snabba förbindelsen minskar internetsidornas och innehållets laddningstid, jobbet går undan smidigare och distanstjänster, så som hälso- och banktjänster sköts snabbare.

Klara fördelar med fiber:

 • Hela hemmets telekommunikations- och tv-tjänster smidigt via en enda förbindelse
 • Du kan bygga till ditt hem ett snabbt och skyddat trådlöst nät
 • Nästan gränslös dataöverföringskapacitet
 • Samtal och videokonferenser via fibernätet
 • Distansövervakning och alarmtjänster
 • Fler personer kan använda olika tjänster samtidigt utan problem
 • Laddning av stora filer, t.ex. videon och bilder, utan dröjsmål
 • Möjliggör t.ex. distansjobb och -studier, underhållnings- och speltjänster, distanshälsovård och vårdtjänster, manövrering av smarta hem (värme, luftkonditionering, trygghetstjänster)
 • Fiber har framtidsgaranti
 • Fiber fungerar pålitligt i alla väder
 • Du får genast i bruk alla de egenskaper, som 5G uppskattas möjliggöra i framtiden
 • Fiberanslutningen är det mest miljövänliga alternativet

3. Varifrån får man fiber?

Kontrollera hur fibertillgängligheten ser ut på ditt område från din lokala leverantör >>

Om det inte ännu finns fiber i ditt område, kan du lämna en intresseanmälan till leverantören, en intresseanmälan är inte bindande.

4. Vad är det för skillnad mellan fiberanslutningar och mobila anslutningar (4G, 5G)?

Med fiber får du genast ibruk alla de egenskaper som 5G nätet tros möjliggöra i framtiden.

Många tror att 5G kan ersätta en fiberanslutning. Men i verkligheten är det så att 5G nätet kräver ett ännu mera täckande fibernät för att det ska fungera: basstationerna måste vara tätare och de behöver vara kopplade till fibernätet för att de lovade hastigheterna ska kunna uppnås. Fiber bär helt enkelt 5G. Om det inte finns fiber på området var du bor, kommer inte heller 5G dit.

Fiber- eller mobilanslutning?

Fiber

 • Varje användare har egen anslutning
 • Avståndet påverkar inte hastigheten
 • En anslutning räcker för hela hushållets kommunikationstjänster
 • Livslängd 50 år, aktivutrustning 10 år
 • Väldigt låg ping
 • Miljövänlig och energieffektiv

Mobilt

 • Kapaciteten delas av de som använder den
 • Avstånder, använd frekvens och omständigheter påverkar hastigheten
 • Oftast behövs en anslutning till varje enhet
 • Livslängd 3-6 år
 • Hög, varierande ping

5. Måste fibern uppdateras?

Själva fibern behöver inte uppdateras och det som har blivit grävd behöver inte grävas på nytt. Det som kan behöva uppdateras är hårdvaran som används hemma.

6. Vad kostar en fiberanslutning?

En fiberanslutning kostar olika beroende på området du bor på. Priset ligger mellan 1000-2000 euro. Anslutningsavgiften kan ofta betalas på avbetalning.

Den största delen av fiberanslutningens pris är grävkostnaden. Det är bra om så många som möjligt kan ansluta sig samtidigt till fibernätet, t.ex. ett helt grannskap. Det här minskar på kostnaderna jämfört om man skulle bygga ett hus i gången.

Man kan göra hushållsavdrag för arbetets del av fiberanslutningens avgift. Hushållsavdraget fås för installationen och för fiberterminalens installation och programmering.

7. Varför är en fiber det bästa alternativet?

Med en fiberanslutning delar du inte din anslutning med någon annan – till skillnad från 4G och 5G. En fiberanslutning är en långsiktig investering, med vilken du garanterar att du har en bra och fungerande anslutning för åratal framåt.

Fiberanslutningen är enligt undersökning det mest miljövänliga alternativet för hemmets nätförbindelse. Många vill göra små förändringar i vardagen för att leva mer ansvarsfullt och orsaka mindre utsläpp. Att välja en fiberanslutning är det lättaste sättet att försäkra sig om en pålitlig och supersnabb nätförbindelse som för sin del minskar på exempelvis onödigt bilkörande. Optisk fiber är det mest ekologiska alternativet och en säker investering i framtiden.

8. Hur levereras fiberförbindelsen till mig?

Fiberförbindelsen kommer hem till dig med kabel, som grävs ner i marken. Montören installerar fibern till ditt hem, så du behöver inte sörja över någonting. Vi rekommenderar, att du skaffar en bra router, som delar förbindelsen trådlöst i ditt hem, varmed du får största nyttan av fiberförbindelsen. Fiberleverantören hjälper dig att hitta sen bästa lösningen.

Om du redan bor på ett område med fibertillgänglighet eller om ditt hem har fiberfärdighet, kan du få fiber ganska snabbt. Om det inte ännu finns fibernät på ditt bostadsområde, kan du eventuellt få fiber, då det finns tillräckligt många beställare på området. Mer info får du av fiberleverantören på ditt område >>

9. Hur får jag fibern i bruk?

 • Kontakta din lokala operatör för att kontrollera möjligheten att på fiber till din fastighet. Anslutningens leveranstid beror på, om din fastighet är på ett färdigt byggt fibernätområde eller om  grävningsarbeten krävs för att bygga nätet.
 • Fiberkabeln dras till fastigheten. Om anslutningen kräver grävningsarbeten, kommer underleverantören eller operatören överens med fastighetsägaren innan grävningen, hur kabeln dras på tomten.  Grävningar görs inte på vintern, utan först då tjälen har gått ur marken. Leverantören informerar skilt om dessa.
 • Installation och ibruktagning. Anslutaren får meddelande om anslutningens installationstidpunkt. Efter att anslutningen och tjänsterna är kopplade, har du en snabb fiberförbindelse i ditt hem och du kan börja använda tjänsterna.

Alla behöver fiber. Mer info om optisk fiber finns på dessa sidor. Du kan även kontakta operatörerna på din egen ort.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.