Mökille halutaan nyt sähköt, vesi ja toimiva netti

Vapaa-ajan asunto eli tuttavallisemmin mökki on yhä useammalle toinen koti, jossa vietetään aikaa ympäri vuoden. Kun mökillä olemiseen yhdistyvät etätyöt ja taloudessa on suoratoistopalveluita käyttäviä nuoria, mobiiliyhteys ei useinkaan riitä. Nyt mökille halutaan entistä enemmän mukavuuksia kuten nopea netti.

Netin puute voi olla mökkikaupassa ostamisen este

Roof LKV:n kiinteistönvälittäjä Rolle Himmelroos sanoo mökkikulttuurin olevan selvässä murroksessa: Talviasuttavien mökkien kysyntä kasvaa ja mökeiltä halutaan entistä enemmän mukavuuksia. Haussa on tyypillisesti helppohoitoinen kakkoskoti, jossa on sähköt, vesi, tie perille ja nopea netti – parhaassa tapauksessa valokuidulla. 

Toimivan mökkinetin puute voi olla ostamisen este. Valokuitu on kova sana ja maksaa itsensä takaisin kaksinkertaisesti, joten jos siihen on mökin omistajana mahdollisuus, ehdottomasti suosittelen ottamaan valokuidun, Himmelroos kommentoi.

Monta sukupolvea, monta nettitarvetta 

Mökkikulttuurissa näkyy Himmelroosin mukaan toinenkin muutostrendi: Mökki hankitaan yhä useammin useamman sukupolven yhteisinvestointina, jolloin saadaan kuluja alas ja samalla suvulle yhteinen paikka, jossa kokoontua ja viettää yhdessä aikaa.

Kun mökillä on monta sukupolvea, myös tarpeet netille kasvavat. Himmelroosin mukaan nuoria ei saa mökille, jos siellä ei ole mahdollisuutta suoratoistopalveluihin ja ystävien kanssa yhteydenpitoon.

Olin itsekin tavallinen 4G:n ja 5G:n käyttäjä, mutta kun jälkikasvu täytti 10 ja netin tarve taloudessa kasvoi, mobiiliyhteys ei enää riittänyt. Olen siksi kääntynyt kannattamaan valokuitua.

Valokuidun rakentaminen vaatii riittävästi tilaajia

Maahan kaivettu valokuitu on nettiyhteyksistä varmin: sen toiminta ei riipu säästä tai käyttäjämääristä, ja nettinopeutta on mahdollista hankkia lähes rajattomasti.  Jos mökillä ei ole valmiiksi valokuitua, riippuvat rakentamiskustannukset alueen valokuituinfrasta.

Markkinaehtoinen rakentaminen on mahdollista, jos tilaajia on tarpeeksi ja etäisyydet maltilliset. Suurin osa valokuidun kustannuksesta tulee urakoinnista, jolloin etäisyys runkoverkkoon ratkaisee, valokuituyhtiö ElmoNetin liiketoimintajohtaja Jari Peltonen valaisee.

Samaan hengenvetoon hän huomauttaa, että paikoitellen entiset mökkialueet ovat alkaneet muuttua pysyvän asumisen alueiksi, jolloin mahdollisuus valokuituun kasvaa. Näin on käynyt esimerkiksi Tampereen Teiskossa.

Mökkiasukkaan kannattaakin tutkia alueella toimivat valokuituyhtiöt, kerätä mökkinetistä kiinnostuneet naapurit mukaan ja avata keskustelu paikallisen valokuituyhtiön kanssa.

Mökkikuitu hankerahoituksella?

Mikäli markkinaehtoinen rakentaminen ei ole mahdollista, on moni mökkialue saanut valokuidun hankerahoituksella. Suomessa on toteutettu lukuisia EU:n ja Traficomin rahoittamia valokuituhankkeita.

Etenkin Finnet-liiton jäsenyrityksissä valokuituhankkeita on tehty pitkään, ja yhtiöillä on vuosikymmenten historia ja hankekokemus. Jo sen vuoksi suomalaisen suosiminen kannattaa, Peltonen sanoo.  

Tiesitkö?

Kotimaiset Finnet-yhtiöt työllistävät kotimaassa, hyödyntävät paikallisia urakoitsijoita ja vastaavat alueiden palveluiden pitkäjänteisestä kehittämisestä. Yhtiöiden osaaminen perustuu pitkään kokemukseen tietoliikenneverkoista.

Lue myös: “Nettiyhteys mökille: valokuitu on paras”

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.