Valokuitu mobiilissa

Akaalla valokuitu houkuttelee etätyöläisiä

Akaan tietohallintopäällikkö Asko Mäkinen kertoo Akaan kaupungin valokuituhankkeen alkaneen jo vuonna 2008. Haasteeksi muodostui se, että operaattorit eivät pitäneet maaseutukaupungin laajakaistarakentamista kannattavana.

Kunnolla valokuituhanke sai vauhtia vasta naapurikuntien kanssa yhteisesti laaditun suunnitteluhankkeen jälkeen vuonna 2019. Lounea ilmoitti kiinnostuksestaan ja kilpailutuksen jälkeen se valikoitui Akaan kumppaniksi.

Nyt kaupungin oma organisaatio on kokonaan valokuituverkon piirissä.

Kaikki kaupungin kohteet on saatu valokuidun piiriin, ja vedetyn verkon varrelta on liittynyt kiinteistöjä mukaan. Moni kuntalainen on ilmoittanut hankkivansa liittymän heti, kun se on mahdollista.

Nopeaa tiedonsiirtoa kuluttajille ja yhteisöille

Akaan valokuituhankkeessa haluttiin tarjota nopeaa tiedonsiirtoa kunnan lisäksi myös kuluttajille ja yhteisöille. Mäkinen pitääkin jonkinlaisena tappiona sitä, jollei kunta Etelä-Pirkanmaalla pysty tarjoamaan nopeaa verkkoyhteyttä.

Meille muuttava ydinporukka muodostuu tamperelaisista perheistä joiden asuinpaikkavalintaan vaikuttaa varmasti se, onko paikalla tarjolla valokuitua.

Kotitalouksissa vakaiden valokuituyhteyksien suosioon vaikuttaa myös suoratoistopalveluiden ja pelaamisen kasvu.

Vaikka 5G on nopea, ei se ohjelmien katselussa ole yhtä kyvykäs kuin kuitu. Molempia kyllä tarvitaan. Lätkäpelin kuvanlaadun pitää kuitenkin olla häiriötön!

Maaseudun yrityksille toimivat verkkoyhteydet välttämättömyys

Maaseudulla toimiville yrityksille luotettavat ja nopeat verkkoyhteydet ovat välttämättömyys. Joidenkin yritysten liiketoiminta jopa rakentuu kokonaan toimiville tietoliikenneyhteyksille.

Olen kuullut eräästä paikallisesta yrityksestä, joka vuokrasi Lempäälästä kaksiota saadakseen kuidun käyttöönsä, Mäkinen kertoo.

Erityisen tärkeäksi kuitu on osoittautunut nyt, kun iso osa ihmisistä on koronan vuoksi ollut etätöissä. Akaan sijainti niin sanotulla Suomen kasvukäytävällä on etätyöläisille erityisen houkutteleva, Tampereen ydinkeskustaan pääsee reilussa vartissa ja Helsinkiin noin tunnissa.

Meillä on tosi hyvä meininki. Kuten monet isojen kaupunkien naapurikunnat, olemme hyötyneet pandemiasta. Nyt muutetaan taas maalle!

Kaikki tarvitsevat valokuidun

Tutustu muihin asiakastarinoihimme.

Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?

Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.