Finnet kuituonnea

Det lilla radhuset i Jämsä är en föregångare inom fiberoptik

Den lokala bredbandsoperatören ElmoNet förverkligade en fiberanslutning genom ett exceptionellt projekt. Anslutningen möjliggör alla framtidens tjänster för invånarna.

Ett litet radhusbolag med fem hus fattade beslutet om en sällsynt lösning ännu i år. Bostadsbolaget beslutade att dra en fiberanslutning med obegränsad hastighet till varje lägenhet. Vanligtvis byggs fibern endast till bostadsbolagets distributionsutrymme från vilket internnätet går genom kopparkablar till lägenheterna.

Projektet var det första i sitt slag för den lokala bredbandsoperatören och fiberentreprenören ElmoNet.

Det här bostadsbolaget har nu allt tiptop gällande fiber. Nu finns det möjlighet till dataöverföringshastigheter som inte ens 5G kan nå, säger kontaktchefen Jari Peltonen.

Snabba hastigheter behövs eftersom goda telekommunikationsförbindelser är lika viktiga för invånarna som el och vatten i dagens läge.

I ett välskött bostadsbolag är också telekommunikationsförbindelserna i ordning, sammanfattar Peltonen.

I första hand tänker man att internet behövs för att jobba, söka information och titta på streamingtjänster som Netflix och Yle Arenan. I själva verket expanderar behovet av internet i hög takt till även annat, till exempel för robotdammsugare, tvättmaskiner, övervakningskameror och andra funktioner i hemmet.

Det kan finnas ett dussin enheter i en familj som behöver nätuppkoppling, säger Peltonen.

Det eventuellt viktigaste är att det gränslöst snabba och alltid fungerande nätet möjliggör att de äldre kan bo hemma en längre tid. Det går till exempel alltid att träffa en distansläkare och -sjukskötare, använda bibliotekstjänster och hålla kontakt med nära och kära.

Fibersaneringen i bostadsbolaget i Jämsä slutfördes under försommaren 2021. Enligt invånaren Asko Keskinen är det bästa att internetuppkopplingen nu alltid fungerar och är så att säga osynlig.

Man tänker ju inte ens på elen. Om man distansarbetar nu behöver man inte oroa sig för om någon tittar på Netflix samtidigt, beskriver Keskinen.

Invånarna är också nöjda över att internetuppkopplingen i hemmet nu alltid är tillräcklig även för framtida tjänster. Bostadsbolaget är bland de första som avskaffat antenn- och kabel-tv. Även tv-sändningar ses direkt via internet.

Fiber är en anskaffning för framtiden också i den bemärkelsen att det ökar värdet på bostäder och gör att bostadsbolaget kan följa med till exempel vatten- och elförbrukningen noggrannare än förr. Beslutet om fiberoptik fattas på bostadsbolagets bolagsstämma.

Vi berättar gärna mer om fiberns möjligheter och olika genomföringssätt på årsstämman, säger Peltonen.

Finnet-bolagen bygger fiberoptik på en nyckelfärdig basis vilket innebär att invånarna endast behöver ansluta sina egna enheter till det nya nätverket.

Alla behöver fiber

Bekanta dig med övriga kundberättelser om fiber.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.