Valokuitukaapeli ja valot

Fiberförbindelsen är precis så snabb som det påstås – Varför?

Lättare sagt än gjort, sägs det. Detta gäller speciellt marknadsföringen av bredbandstjänster där det lovas en hel del, medan den verkliga kapaciteten är mycket sämre än det man trott. Nätförbindelser av diverse teknik bjuds ut med väldigt höga hastigheter, den ena mer hisnande än den andra, men verkligheten kan vara något helt annat. Varför är fiberförbindelsen förbindelsernas konung, som alltid håller sitt löfte?

Mobilteknikens begränsningar

De trådlösa mobilförbindelserna marknadsförs synligt nuförtiden. Förkortningen 4G är vid det här laget bekant för alla, som ser på TV eller använder nätet. De snabbaste 4G -anslutningarnas maxhastigheter utlovas vara upp till 300 Mbit/s och så kan det nog vara – i idealfall.

Hastigheten på den mobila förbindelsen påverkas och begränsas av flera olika faktorer. Kapaciteten för en 4G-basstation är oftast 80 Mbit/s som sedan delas med alla kunder som använder basstationen. De moderna 4G –modemen och mobila routrarna kan använda sig av flera olika frekvenser samtidigt, men det är inte till så stor hjälp, då de andra basstationerna också har många användare samtidigt. Byggandet av basstationer är såpass kostsamt att större operatörer inte heller har möjlighet att obegränsat investera i basstationer, således byggs dessa oftast endast i kärnan av storstäder.

De mobila förbindelserna marknadsförs med en viss hastighet, men den rätt så höga variationsintervallen nämns oftast längst ner med en mycket liten font. Hastigheten på den tidigare nämnda 300 Mbit/s förbindelsen på 4G -området utlovas vara 5-300 Mbit/s. Ute på landsbygden och utanför rusningstiden kan den utlovade hastigheten motsvara verkligheten, medan hastigheten på tätorterna är betydligt sämre, speciellt under kvällstid.

Mobiltekniken utvecklas ständigt, men dessa är inget att förlita sig på, åtminstone inte genast. Användningen av nätet och kravet på dess kapacitet har ändrat drastiskt. Över hälften av finländarna använder olika tjänster, som fungerar över nätet så som Netflix och Arenan osv. Bild av HD-kvalitet kräver upp till 21 Mbit/s kapacitet per skärm. Oftast ser familjens ungdomar samtidigt på sina egna grejer och dessutom samtidigt som grannarna. Utöver underhållning förbrukar hemmets smartapparater nätet utan att det märks, även distansarbete blir allt vanligare. I framtiden kommer nättrafiken åtminstone inte att minska, snarare tvärtom.

Hur kan fiberanslutningen erbjuda den hastigheten som utlovats?

Genom fiberanslutningen har varje kund en egen förbindelse, i egnahemshus oftast ända in till huset. Fiberns kapacitet är kabelmässigt så gott som oändlig och till motsats till mobiltekniken påverkas den alltså inte av grannarnas nätanvändning.

Skrivet av:
Perttu Paloheimo, produktchef, Lounea Palvelut Oy, www.lounea.fi.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.