TV katselu kotona

Kapacitet behövs också i bostadsbolag

Sandra Nyman och Tony Wikström bor i ett radhus i Hangö. Bostadsbolaget fick fiber för mindre än ett år sedan och det var självklart för paret att de skulle ta tjänsterna i bruk när möjligheten gavs.

När vi flyttade hit visste jag att det snart skulle komma fiber till bostadsbolaget så jag beställde Karis Telefons ADSL för att enkelt kunna byta till fiber när det var dags. Vi märkte knappt av bytet, utan fick bara ett nytt modem som vi kopplade i och så var det klart. Vi har 100/100M och är jättenöjda. Fast vi bara är två personer så använder vi ofta 3–4 maskiner samtidigt. Vi har två datorer, två pekplattor, två telefoner, smart-tv, vi spelar spel på nätet och ser på Netflix.

Tony och Sandra är rätt unga men tycker ändå att mycket har hänt med internet sedan de var barn.

Man hyr inte film längre, utan använder t.ex. Netflix. Musiken finns på Spotify och liknande platser. T.ex. Skype är i flitig användning och jag har märkt att jag ofta ”träffar” kompisarna på Skype medan vi spelar spel, säger Tony.

Fibern har ändrat vanor att se på film eller tv-serier

Tidigare såg man en film eller en serie ett visst klockslag när den sändes på tv eller så hyrde man film. Numera kan man titta på vad man vill när man vill och man kan se igenom en hel tv-seriesäsong på några dagar. Det här har nog ändrat folks vanor mer än man tror, säger Tony.

Men ibland vill jag ändå titta på film eller andra program på tv, inflikar Sandra. I synnerhet de svenska kanalerna som vi ser via Karis Telefons Kabel-tv tycker jag om. Tony säger att jag kunde se det mesta på nätet när jag vill, men en del program vill jag se när de sänds på tv, skrattar hon.

Tjänster har flyttat till internet

De är båda överens om att allt mer av både underhållning och tjänster har flyttat till internet och mängden verkar öka. Då behövs snabba uppkopplingar som fås med fiber, så det gäller att hänga med i utvecklingen.

Vanliga ADSL-uppkopplingar räcker inte längre till när internetbehovet ökar. T.ex. om fler än en i familjen vill se på film eller tv på nätet samtidigt så räcker inte 24 M långt. Det märker man hos mina föräldrar – min syster kommer hellre hit eftersom föräldrarnas nät är så långsamt, säger Tony. Nästa steg för oss blir antagligen att köpa hus. Jag har två krav på huset: det ska ha fiber och bastu. Så de som har fiber har lättare att sälja sitt hus till oss!
 
Bäst med fiber: Snabbt och stabilt: inte ett enda avbrott. Bra kundbetjäning på kundens modersmål.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.