Foto: Niko Laurila

Fiber är pricken över i:et i den nya stugbyn i Borgå

Porvoon Galaksit erbjuder traditionellt stugliv med moderna möjligheter. Pålitligt och snabbt internet är viktigt även för pensionärer. 

Marknadens diamant. Så här beskriver fastighetsförmedlare Pirjo Mäkinen den nya stugbyn, som har byggts vid Gammelbacka i Borgå. Keskinäinen Kiinteistö Oy Porvoon Galaksit erbjuder traditionellt stugliv på ett modernt sätt. Små stockstugor befinner sig bredvid koloniträdgårdstomterna och båtviken. Inne i stugorna finns alla bekvämligheter. I dag betyder det även bästa möjliga internetförbindelse, alltså optisk fiber. 

Utan den kan man inte vara marknadens diamant, påpekar Mäkinen.   

Det var en självklarhet, att ett alltid lika pålitligt och snabbt fibernät skulle byggas till stugbyn, som blir färdig i år. Det är länge sedan sådana tider, då stugliv innebar isolering från övriga världen. Nuförtiden kan man spendera lika mycket eller även mera tid i fritidsbostaden än i det egentliga hemmet. Då behöver man även en fast internetförbindelse, som inte är känslig för storm och ej heller är beroende av andra, som använder internet på området.  

Exempelvis möjligheten att kunna jobba på distans är i dag mycket viktigt. För ca hälften av köparna har fiber varit en förutsättning för köpbeslutet, berättar Mäkinen. 

En bra internetförbindelse är i dag viktig även för andra än medelålders distansjobbare eller spelintresserade tonåringar. Pensionärerna Pekka Nuojua och Kristiina Korpi spenderar största delen av tiden i deras andra hem i stugbyn i Borgå. De beskriver att de använder nätet lite jämfört med många andra, men nästan obemärkt behövs internet till många saker.  

Ibland blir jag riktigt förvånad, när jag märker hur mycket tid jag igen har spenderat framför skärmen, skrattar Korpi.  

I stugan finns även kabel-tv, men Nuojua och Korpi har inte skaffat en television. De tittar hellre på tv-sändningar och streamingtjänster via datorn. Paret har tidigare bott i Alperna och de njuter av att även nyhetssändningarna från Mellaneuropa förmedlas störningsfritt till stugbyn i Borgå, tack vare fiber. Internet behövs även t.ex. till stugkollektivets gemensamma kontaktgrupp. Även möjligheten att distansjobba är viktig, även om de själva inte längre är i arbetslivet.  

Då vår son spenderar här tid med sin familj, jobbar han samtidigt på distans. Det är bra, att internetförbindelsen alltid räcker till, påpekar Nuojua.  

Nuojua och Korpi tänkte alltid, att de inte vill ha någon stuga alls. Det kändes besvärligt. Stugbyn i Borgå ändrade dock önskemålen, för stugvägen är bara fyra kilometer och i den vinterbeboeliga stugan finns samma bekvämligheter som i stadsbostaden. Samtidigt får man ändå pyssla på gården och odlingslotten enligt hur man orkar.  

I den nya stugbyn i Borgå hör fiberförbindelsen till standardutrustningen och man betalar för den i bolagsvederlaget. Den alltid pålitliga, fasta nätuppkopplingen är bekymmersfri redan nu, men den möjliggör även alla framtidens internettjänster och är en fördel vid stugans eventuella försäljning. Porvoon Galaksit lockar speciellt sådana, som jobbar i huvudstadsregionen.  

Fiber inverkar i dag verkligen positivt på fastigheternas försäljning, säger Stefan Sjöholm, specialist på husbolagslösningar i telekommunikationsbolaget LPOnet, som byggt fiberförbindelserna till stugbyn i Borgå.  

Alla behöver fiber

Bekanta dig med övriga kundberättelser om fiber.