Foto: Visit Kimitoön/Pepe Korteniemi

Har du problem med nätet i ditt andra hem?

Det finns alltid en pålitlig och snabb lösning till problemet.

En fiberanslutning säkerställer att arbetet samt nöjesanvändningen av nätet löper problemfritt även under sommarmånaderna, när befolkningen i de populära stugorterna växer. Den bästa möjliga nätuppkopplingen gjorde vardagen för Kimitoöbon Julia Lundsten mycket enklare.

Kyrkoherden Julia Lundsten, som bor på Kimitoön, hade en hel del problem med nätuppkopplingen då hon skulle arbeta per distans, under Coronapandemin. Teams mötena krävde en fungerande nätuppkoppling, men Lundstens mobila uppkoppling hemma bröts med jämna mellanrum.

Jag hörde inte dem, och de hörde inte mig, minns Lundsten när hon hade konfirmandträffar på distans.

Lundsten som bor i ett egnahemshus upplevde att nätförbindelsens långsamhet och ojämnhet var till besvär även på fritiden. Under kvällar användes det mobila nätet av ännu fler än dagtid, vilket gjorde att de streamingtjänster som erbjuder film och tv-serier inte kom i gång alls.

Lundsten konstaterade att hon inte kunde fortsätta så här längre. Hon tog kontakt med den lokala fiberleverantören om hur hon kan få fiber hem, samt vad det skulle kosta. Fiber hämtar nätet hem med en fast uppkoppling och med en hastighet som räcker långt med tanke på framtiden. Det betyder att uppkopplingen alltid fungerar lika bra, oavsett tid på dygnet eller årstid.

Att skaffa fiber istället för mobilt bredband är som att uppleva nätets första dagar i modern tid. Det viktigaste för mig själv har varit förbindelsens pålitlighet. Nätet fungerar alltid när jag behöver den, säger Lundsten.

Lundsten, som är född på Kimitoön och återflyttad från Åbo, bor permanent på ön, men hennes erfarenheter är också lika viktiga för regionens tusentals fritidsbor. Under sommaren nästan tredubblas befolkningen på Kimitoön. Kommunen finns i Åbolands skärgård, med en befolkning på cirka 6 600 och 4 900 fritidshus.

Fritidsbornas nätanvändning i fritidsbostaden skiljer sig inte längre från hur man använder nätet i det så kallade riktiga hemmet.

Många tror att när de kommer på semester behöver de inte nödvändigtvis en nätförbindelse. Man kanske istället har planer på att avnjuta lite vin i goda vänners sällskap och titta på solnedgången. I verkligheten vill man dock ha med sig de digitala tjänsterna till stugan, som exempelvis streamingtjänster och spelkonsoler. Även arbetet kan vara närvarande under semestern, påpekar Kimito Telefons vd Christian Lindroos.

Det lokala bolaget rekommenderar fiber till fritidsboende. Som Lundsten också märkte garanterar fibern en smidig och pålitlig förbindelse även under sommarmånaderna, då Kimitoön och de omgivande öarna har flest användare. Fiberns snabbhet fyller de hastighetsbehov på nätet som exempelvis en stor familj har, nu och i framtiden.

Fiber är en långsiktig investering. Många skjuter upp sin fiberinvestering för att mobiluppkopplingen fortfarande fungerar, men varför inte investera i framtidens uppkoppling redan nu? Genom att investera nu får du också fördelarna snabbare, säger Lindroos.

Det första steget är att kontakta din lokala fiberleverantör och be om mer information om hur du kan skaffa fiber.

Erika Strandberg, kommundirektör i Kimitoön, är glad över det omfattande fibernätet som erbjuds i området. Efter coronapandemin har multilokaliteten ökat. Kommunen vill betjäna de som bor i fritidsbostaden såväl som de fast bosatta på Kimitoön.

Vi har långt byggt upp vår tillvaro i kommunen utgående från våra fritidsbor. De för in köpkraft, intellektuellt kapital och sin egen personlighet i vår kommun, säger Strandberg.

Alla behöver fiber

Bekanta dig med övriga kundberättelser om fiber.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.