Pingen har verkligen betydelse – Ett nät som alltid fungerar snabbt garanterar bra spel för aktivspelaren och eventuellt även en framtid inom e-sporten

I e-sporten känner man till fördelarna med fiber. Många föräldrar förstår ändå inte varför en bra nätförbindelse och spelandet överhuvudtaget är så viktiga.

Två millisekunder verkar inte som en speciellt lång tid. I e-sporten är det ändå mycket. 

I Counter-Strike hinner motståndaren döda dig på denna tid, beskriver Leevi Miettinen, som spelar aktivt.

Miettinen vet mycket om e-sport, spelhobbyn och internetförbindelser. Den 20-åriga unga mannen från S:t Michel har alltid varit intresserad av datorer. Han organiserar e-sportevenemang och jobbar i MPY:s Service Desk om dagarna. 

På basen av den långa och mångsidiga erfarenheten kan Miettinen bedöma hurudan nätförbindelse man behöver som hobbyspelare i dagens värld. Svaret är optisk fiber.

Om man vill maximera spelglädjen, så kan man starkt rekommendera fiber. Med den får man ett snabbt och stabilt nät.

Även läraren i data- och kommunikationsteknik och e-sport Hermanni Saresma från Etelä-Savon ammattiopisto anser att fiber är det bästa alternativet för spelaren.

Ju effektivare och bättre förbindelse, desto mindre ping. Då får man många fördelar jämfört med motståndaren. Med en högre ping kan man missa något som händer bakom knuten eller så knycker spelet till.

Aktiva spelare är ofta unga. En del av dem bor ännu hemma. Enligt Saresma förstår många föräldrar inte hur viktig internetförbindelsen är för spelandet.

Otroligt många ungdomar spelar via mobilförbindelse och det är helt förskräckligt. Nog klarar man av att spela, men dröjningarna är i medeltal femdubbla jämfört med fiber.

Man förstår kanske inte hur viktig internetförbindelsen vid datorspelning är, för att själva spelandet och dess betydelse ännu är oklar för många. Många vet exempelvis inte hur mycket e-sporten växer och hur många som även i Finland strävar till toppen. Även om man bara spelar som hobby, är ett fungerande nätverk ändå det viktigaste för att man ska kunna njuta av spelandet.

Om pingen är dålig, släpar allting efter. Man är i underläge. Det irriterar, för med bättre nätuppkoppling kunde man ha lyckats bättre. Det viktigaste i e-sporten är en bra dator och ett bra nät, säger 17-åriga Tatu Miinalainen.

Precis som vilken hobby som helst, kan även dataspelandet ge en studie- eller arbetsplats. Miinalainens spelhobby ledde till data- och kommunikationsteknikstudier i Esedu. E-sport utgör en del av tentamen.

Förutom spelande studerar vi även gruppledning och koordinering.

Både Tatu Miinalainen och Leevi Miettinen hoppas att de i framtiden skulle delta i e-sporttävlingar. För tillfället är Miettinen med och organiserar spelevenemang runtom Finland. Även i dessa har fiber en avgörande roll.

Vi har alltid strävat till att i första hand få fiber till varje evenemang samt goda serverdatorer för ändamålet, berättar Miettinen.

Enligt lärare Saresma är det klart att allt fler människor under de kommande åren kommer jobba med e-sport även i Finland. För tillfället har största delen av proffsen inom branschen studerat någon annan bransch. I framtiden kommer allt flera spelare ha en bakgrund med e-sportstudier inom olika utbildningsnivåer runtom Finland. Med tanke på den unga individens framtid är det alltså inte likgiltigt, om spelet laggar och vilken pingen är.

Alla behöver fiber

Bekanta dig med övriga kundberättelser om fiber.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med postnummersökningen kan du snabbt kontrollera, om Finnet-gruppens bolag erbjuder fiber på ditt område.